Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ Η Κ.Υ.Α.



Συνάδελφοι,

Λάβαμε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) η οποία από εδώ και στο εξής θα καθορίζει το εργασιακό και μισθολογικό μας καθεστώς.
Οι μόνες, μέχρι στιγμής, διαφορές οι οποίες εντοπίζονται από το αρχικό σχέδιο που είχαμε υπόψη μας είναι οι εξής,

Μειώσεις στα επιδόματα πτυχίων

-          -40 ευρώ στο πτυχίο Α.Ε.Ι.

-          -25 ευρώ στο πτυχίο Τ.Ε.Ι.

-          -20 ευρώ για Μεταπτυχιακό τίτλο

-          -30 ευρώ για Διδακτορικό τίτλο

Επίσης υπάρχει ρύθμιση για τους εσωτερικούς συντάκτες οι οποίοι κερδίζουν 1 βαθμίδα στο πίνακα μισθολογικής κατάστασης.

Παραμένει το πλαφόν στις υπερωρίες όπως αυτή καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο καθώς και η αναδρομική ισχύ του νόμου από 01/01/2013.

Συνάδελφοι, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν την Κ.Υ.Α. ως εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο και να σταθούν μόνο σε αυτό. Η πραγματικότητα είναι πως η Κ.Υ.Α. αποτελεί μια βάναυση μονομερή μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Είναι η θέσπιση ενός «γκρίζου» εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος. Νομοθετείται η εργασιακή επισφάλεια για τους εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας. 

Η Κ.Υ.Α. δεν έχει χρόνο ισχύς. Μπορεί να μεταβάλλεται κατά το δοκούν ανάλογα με τις ορέξεις και τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού.
 Η αναγκαστική εφαρμογή της δεν πρέπει να οδηγήσει στην οικειοθελή αποδοχή της από την πλευρά μας. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο μια «γκρίζα» πραγματικότητα η οποία μας επιβάλλεται με το έτσι θέλω.

Η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» δεν πρέπει να είναι αυτή καθορίσει τις επόμενες κινήσεις μας.

Νίκος Τσιμπίδας

Αναλυτικά η Κ.Υ.Α.


















3 σχόλια:

  1. ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΣ (ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΤΡΑΦΩΝ)ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΛΩΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ ΝΑ ΦΕΡΕΣΤΕ ΩΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΥΠΟΘΕΤΩ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ.ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΟ SIDE BAR ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΤΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Η ΝΑ ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ) ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΑΚΟΥΣΕΤΕ ΣΤΟ BAR ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΟΣΟ "ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ" ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΤΗΣ ΕΡΤ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ Π.Χ ΟΤΙ Η ΚΥΑ ΣΑΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ;
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ Η ΟΙ "ΕΠΙΣΗΜΟΙ" ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ.

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πρέπει σύντομα να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο

      Διαγραφή
  2. Συνάδελφε,
    Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το κείμενο της ανάρτησης μου για την Κ.Υ.Α.
    Νομίζω η άποψη μου για το καθεστώς που φέρνει είναι αρκετά ξεκάθαρη. Όπως ξεκάαρη είναι και η άποψη μου για τις πάσης φύσεως «εξαιρέσεις». «Εξαιρέσεις» που στο περιεχόμενο είναι πραγματικά «κακά μαντάτα» παρά το θελκτικό τους «περιτύλιγμα».

    Αν δεν γίνεται σαφές από τον τίτλο, και το περιεχόμενο πως το παρόν ιστολόγιο είναι ο διαδικτυκός χώρος πληροφόρησης του εκπροσώπου των εργαζομένων δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Α, των Πολυμέσων και της Ραδιοτηλεόρασης, ζητώ συγνώμη και θα προσπαθήσω να το καταστήσω ακόμη σαφέστερο.

    Οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε θέμα θελήσεις να συζητήσουμε, θα ήταν χαρά μου να το κάνουμε. Αρκεί να ζητήσεις από κάποιοι συνάδελφο το τηλέφωνο μου.
    Με σεβασμό.

    Νίκος Τσιμπίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή